A fi sau a nu fi european

Sigla UE fara text

Dupa votul britanicilor pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, il aud pe un fost ministru de externe al Romaniei zicand la RFI ca o sa fie foarte greu pentru ei dupa iesirea din UE sa faca afaceri cu alte state pentru ca ceilalti o sa-si piarda increderea in Marea Britanie. Probabil ca respectivul crede ca vorbeste despre o tara bananiera de genul Romaniei, Bulgariei sau Ungariei. Parca iti vine sa le plangi de mila norvegienilor cand vezi cat de prost o duc ei in comparatie cu romanii. Ce sa le facem daca au fost atat de prosti de au votat impotriva aderarii la UE?

Totusi, ce s-a intamplata acolo? De ce au votat britanicii pentru iesirea Marii Britanii din UE? Din punctul meu de vedere, exista doua motive pentru care ei au votat astfel:
1. Principalul motiv sunt romanii si bulgarii. Ei nu au votat impotriva Uniunii Europene, ei au votat impotriva romanilor si a bulgarilor. Autoritatile romane si cele bulgare ar trebui sa priveasca cu mare atentie votul din Marea Britanie si sa vina cu masuri prin care noi sa nu mai fim priviti atat de prost de cetatenii celorlalte state (de ex., persoanele cu cazier sa nu mai aiba dreptul de pa parasi tara pentru o anumita perioada de timp, stabilita in functie de gravitatea infractiunii comise), pentru ca riscam sa fim blocati si de celelalte state membre UE.
2. Angela Merkel. In ultimul timp, tot ce viseaza Angela Merkel noaptea trebuie pus in practica la nivelul intregii Uniuni Europene, fara sa conteze daca sunt lucruri bune sau proaste. Daca Angela Merkel continua in acest ritm, Uniunea Europeana o sa mai reziste doar daca o sa fie legata cu cabluri de otel sau alte materiale de feronerie asemanatoare. De ce? Pentru ca toate celelalte state par a fi niste tari de mana a doua in comparatie cu Germania.

In alta ordine de idei, occidentalii nu pot intelege niste lucruri simple pe care le poate intelege si un copil de 3-4 ani. Nu te duci intr-un magazin si ii spui vanzatorului sa iti scada pretul ambalajului ciocolatei pe care vrei sa o cumperi pe motiv ca tu nu mananci ambalajul. Nu se procedeaza astfel! Daca vrei ciocolata, o cumperi cu ambalaj cu tot. Daca nu vrei sa iti dai banii pe acel ambalaj, iesi din magazin fara ciocolata. Ce poate fi atat de complicat? Ei ne vor „ciocolata” (medici, asistente, ingineri s.a.m.d.), dar fara „ambalaj” (muncitori necalificati, hoti, cersetori). Daca nu ne vor „ambalajele”, sa renunte si la „ciocolata”.

Oare chiar o sa renunte Marea Britanie la Uniunea Europeana? Eu as fi dispus sa pun pariu ca nu o sa se retraga din UE. Din punctul meu de vedere, votul pentru retragerea din UE o sa fie folosit pentru a santaja UE cu scopul de a obtine mai multe drepturi in cadrul uniunii. De ex., o sa poata introduce vize pentru cetatenii anumitor tari membre UE, o sa se poata opune cotelor de refugiati, s.a.m.d. Daca ei o sa obtina aceste privilegii, mai mult ca sigur ca si alte state o sa ceara ca si ele sa se bucure de aceleasi privilegii, asa ca noi si bulgarii o sa ramanem fara prea multe privilegii.

Absolut toate partidele politice de la noi care ajung la putere se folosesc de informatiile false primite de la unele institutii ale statului. De ex., procentul somerilor din tara noastra anuntat de INS este de sub 7%, in timp ce in Spania trece de 20%. Cum sa fie priviti bine muncitorii romani plecati in Spania cand spaniolii vad cat de bine stam noi in privinta locurilor de munca in comparatie cu tara lor? Daca s-ar veni cu procentul real al somerilor din tara noastra, probabil am mai primi bani de la UE si pentru crearea de noi locuri de munca si am fi priviti altfel si de cetatenii celorlalte tari, dar di moment ce noi venim cu informatii false… la ce sa ne asteptam de la ei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s